Vælg dit sprog

Artsnavn: Aphyosemion (Episemion) krystallinoron (Sonnenberg, Blum & Misof, 2006)
 
Af: Mogens Juhl 2020
 
 Episemion old
Foto Mogens Juhl
 
Underslægt: Episemion
 
Størrelse: 4-5 cm
 
Geografisk udbredelse: Krystalbjergene på grænsen mellem  NW Gabon og  S Ækvatorial Guinea
 
Sympatriske arter: Aphyosemion herzogi, Aphyosemion mimbon
 
Foder: Helst levende foder af aller beste kvalitet. Helst sorte eller hvide myggelarver.
Som unge kan de tilvænnes bananfluer og frosne artemia, hvilket vil være en fordel når der ikke er adgang til myggelarver.
 
Vand og temperatur: Blødt, iltrigt, rent og let surt, 18-24 C
 
Hvad betyder navnet: Udledt af (Græsk) krystallin  = fra  Monts de Cristal 
 
Kendte populationerTypelokalitet Nkinen, Rd Médouneu-Kougouleu, N. Gabon , BBS 99/23 East Edoum Gabon,  Between. Bas and Oveng (GEMLBJ-2003/20), Ec. Guinea , Edoum, 25km S.W. Médouneu (GEB94/25),
 
Kort om historie i hobbyen: Først introduceret i hobbyen af Wolfgang Eberl i 1994 som Episemion species, da den tydeligt adskilder sig fra Aphypsemion callipteron som Huber beskriver som "gul fase", hvor krystallinoron er "blå fase". 
 
Pleje: Kræver vand af meget god kvalitet og helst med kraftig vandbevægelse.
Vandkvalitet er for A. krystallinoron ultimativt og det er vigtigt at man kan sikre en god kvalitet og lave temperaturer HELE året.
 
Opdræt: Hvis man ønsker at opdrætte A. krystallinoron, så er det bedst at gøre det i perioder, hvor man har rigelig adgang til levend foder af meget god kvalitet, helst sorte myggelarver, dvs om foråret eller sommer, hvis man har adgang til at dyrke sine egne myggelarver.
Jeg plejer at starte op sidst på foråret, hvor jeg langsomt optimerer akvarioeforholdene med hyppige vandskift og god fodring. I starten vil man opleve en del skimlede æg, men det fortager sig når man nærmer sig de optimale vandforhold. På dette tidspunkt begynder der at dukke unger op i akvariet, så det bliver unødvendigt at indsamle æg. Ungerne vokser fint op sammen med avlsfiskene.
Det kan være nødvendigt  at fjerne ungerne, når de har fået en vis størrelse da de kan finde på at forgribe sig på de nyklækkede unger.
Det er dog en fordel at vente så længe som muligt med at flytte ungerne, da de tydeligt vokser bedre i opdrætsakvariet.
Æggene er ganske store- omkring 2 mm, så ungerne er ved klækning og store og kan godt spise nyklækkede artemia fra start. Ensidig fodring med artemia er dog ikke tilstrækkeligt, da væksten bliver for dårlig,så det er nødvendigt at supplere med andet foder, helst nyklækkede sorte myggelarver eller ganske små cyklops.
 
Levetid: 3-4 år
 
Øvrigt: Aphyosemion krystallinoron er en spændende art, som stiller ultimative krav, som man skal være parat til at indfri om man ønsker at holde og formere den. Den er ikke så let at få fat i, da det kun er et begrænset antal af opdrættere, der har succes med arten.
Aphyosemion (Episemion) callipteron stiller de samme krav til akvarieforhold og opdræt som A. krystallinoron
 
Yderligere information: Læs Killibladet 2015 vol 2-3